donderdag 24 januari 2013

Via deze blog wil ik graag mensen laten kennis maken met het schoolproject in Senegal waar ik 14 jaar geleden een schooljaar ondergedompeld werd in het Senegalese dagelijks leven en het onderwijs. Hieronder vind je kort uitleg over het project, met enkele foto’s. In het deel verder op de blog ( ‘mijn Senegalverhaal’ ) kun je wat uitgebreider mijn verhaal lezen en ook informatie vinden over het project in het dorp Fissel (in de brousse) waar we een kleuterklasje bouwden met steun van vele mensen hier.





In het begin van de jaren '90 zijn mr. en mevr. Sène, een Senegalees koppel uit M'Bour begonnen met de bouw van een kleuter- en lagere school in M'Bour, een middelgrote stad aan de kust van Senegal.



      • Directeur N'Gary Sène en zijn vrouw  Dieye N'Diaye (inspectrice van de kleuterscholen)


        Door een ontmoeting met Monique en Etienne De Jaegher uit Brugge, die de familie Sène toevallig leerden kennen op reis in Senegal, is er een sponsoring op gang gekomen die ervoor zorgde dat de school kon gebouwd worden.


        de kleuterschool 








        de lagere school ( 2012 )










      •      

        Jaar na jaar werden er acties ondernomen door o.a. de leerlingen van het St. Lodewijks die de verdere groei van de lagere school hebben mogelijk gemaakt

      • In 1998-1999 ben ik na mijn studie lager onderwijs een jaar als vrijwilligster in de school gaan werken. 


        voor de klas in de lagere school GSEM

        Zo leerden heel wat mensen ( vrienden, familie, buren, kennissen,collega’s, leerlingen,…) het schoolproject en de familie Sène kennen en hebben velen zich geëngageerd om het project verder te ondersteunen.Vooral door kinderen die het schoolgeld niet konden betalen te ondersteunen ( parrainage ) en ook te zorgen voor het vervoer van de kinderen door bijvoorbeeld de aankoop van het schoolbusje (le car jaune ) te financieren en mee vol te stoppen met bruikbaar materiaal.
le car jaune ! Al 15 jaar schoolbusje van GSEM




het parrainage systeem: je betaalt 150 à 200 € om een kindje een heel jaar naar school te laten gaan. 
Je krijgt van de directie een verslagje, rapport van de leerling. 





      • De school GSEM is nu uitgegroeid tot een school van meer dan 1000 kinderen en middelbare scholieren en presteert bijzonder goed in de testen van het ministerie van onderwijs. Ze behoort tot de betere scholen van Senegal.
de school anno 2016: er gaan zo'n 800 kinderen naar school.  Er zitten ongeveer 50 kinderen per klas. Een lokaal is zoals een klaslokaal bij ons ( 20 kinderen) Mr. Sène wil geen kinderen weigeren. Zoveel mogelijk kinderen een goede toekomst verzekeren , is zijn grote doel.

GSEM is een privé school. De directie (mr. Sène ) betaalt zelf de leerkrachten , alle kosten, leermiddelen, de bouw van de school, vernieuwing, transport van de leerlingen ( busjes, onderhoud,..) De ouders moeten dus maandelijks een bijdrage betalen. In de publieke scholen betaalt de staat de leerkrachten, de schoolgebouwen, onderhoud, tafels en stoelen. Maar het publieke onderwijs is erbarmelijk. 160 leerlingen per leerkracht ( 80 in de voormiddag, 80 in de namiddag), overvolle klassen dus, schoolgebouwen en klaslokalen in zeer slechte staat. Er zijn geen financiële middelen. En daarbovenop, heel veel staking ( onderbetaalde leerkrachten, slechte werkomstandigheden,…) Dit alles leidt tot minder goede resultaten van de leerlingen uit de publieke scholen. Weinig slaagkansen, weinig kans op een goede toekomst…


klas in een publieke school




klas in de privé school ( gsem)
Meneer Sène en het team zijn dag en nacht, met hart en ziel aan het werk om de kwaliteit van zijn school te behouden en te verbeteren. 

      • Reeds enkele jaren vroegen de ouders van de leerlingen aan meneer Sène of hij ook een secundaire school wou oprichten voor hun kinderen die afstudeerden in het lager. De kwaliteit van het officieel (publieke) secundair onderwijs is nog slechter dan de publieke lagere scholen.
      • Na lang nadenken en overleg is in 2010 dan de bouw van het college gestart. Terug met ondersteuning van veel vrienden vanuit Brugge onder andere met een lening voor de opstart van de bouw.


        2012: het college ( middelbare school ) krijgt vorm dankzij steun van velen bij ons




        de leerlingen zijn erg gemotiveerd en apetrots op hun mooie klaslokalen

      • De eerste twee klassen waren klaar in 2011 en dit schooljaar zijn er reeds 6 klassen in gebruik. En telkens er nieuwe middelen zijn werd de school gestaag verder uitgebouwd.
      • Financiële hulp blijft welkom voor het verder inrichten en uitrusten van de lokalen: stoelen, banken, borden, schoolmateriaal ( leerboeken,…) , beamers om via internet de wereld in de klassen binnen te laten komen ( grote didactische waarde ! ), ...

Wat zijn de huidige financiële noden voor de school GSEM in M’Bour:

      • Aankoop didactisch materiaal voor de kleuterschool , lagere school en middelbare school ( potloden, balpennen, leitjes, creamateriaal, speelgoed, leerboeken,…)
      • Vernieuwing kleutergebouw ( gebouwd begin jaren ‘ 90): dak is stuk, klassen moeten herschilderd worden, nieuwe bankjes, stoeltjes,…
      • Betalen schoolgeld van kinderen : parrainagesysteem
een kleuter betaalt ong. 180 € per jaar, een lagere schoolkind 220 €, een leerling in het college 250 € . Mr.Sène wil geen elite school, maar wil de kans bieden aan alle leerlingen om bij hem school te lopen, ook de armsten waarvan de ouders geen inkomen hebben. Daarom werkt de school met het parrainagesysteem.



deze folder maakte Sabine uit Brugge. Zij zorgde ervoor dat er kon gestart worden met de bouw van het college in 2010.

      • Verdere bouw van de middelbare school + inrichting van de klassen en aankoop didactisch materiaal.


Dankzij financiële steun van mensen hier kan blijft de school groeien en bloeien.
De school GSEM is een zeer degelijke, kwalitatieve school. De kinderen behalen goede resultaten, kunnen onder goede omstandigheden naar school 
( geen stakingen, minder groot aantal lln dan in de publieke scholen, een mooi terrein om te spelen, sporten, busjes die hen naar school en naar huis brengen,…) Mr. Sène draagt goed zorg voor de kwaliteit van de school, het welbevinden van de leerkrachten en leerlingen.
Een school om te blijven steunen !






Geen opmerkingen:

Een reactie posten